Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Så kan du bidra till en aktiv fritid för fler

Jobbar du med fritidsfrågor på en kommun eller är aktiv i en förening och behöver tips på hur du kan få fler deltagare? MFD har tagit fram ett stöd som underlättar för dig att skapa förutsättningar för fler att delta.

Många fritidsaktiviteter har fått ändrade förutsättningar eller stängts ner helt under pandemin. I och med lättnader i restriktionerna ser vi en ljusning och många kultur-, frilufts, idrotts- och fritidsverksamheter är ivriga att komma igång.

När de öppnar igen finns det också nya möjligheter till insatser för att skapa förutsättningar för fler att delta. Med enkla medel går det att göra stor skillnad. MFD:s nya stöd ger tips och goda exempel på hur det kan gå till.

Ofta handlar det om att tänka in och skapa förutsättningar som möjliggör en aktiv fritid för fler, till exempel genom ett tydligt upplägg för en aktivitet, enkla förklaringar och att utbilda ledare i att möta deltagare med olika förutsättningar. Det kan också handla om att göra kommunens lokaler mer tillgängliga, ge föreningsstöd till olika fritidsaktiviteter eller låna ut fritidshjälpmedel.

– I det här arbetet har kommuner och föreningar en viktig roll. För att lyckas med arbetet är det också bra att involvera personer som berörs, till exempel barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning, vid planering och uppföljning av aktiviteter. De är själva experter på vad som fungerar och vad som möjliggör att aktiviteten fungerar för fler, säger Siri Morawski, utredare på MFD.   

Stöd för att främja en aktiv fritid – tips till kommuner
Föreningar kan främja en aktiv fritid – tips och inspiration