Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
En hund och kvinna med ögonkontakt

MFD kartlägger erfarenheter med assistanshundar

Myndigheten för delaktighet ska göra en kartläggning över hur det fungerar med assistanshundar. Nu söker myndigheten efter förare och instruktörer som kan berätta om sina erfarenheter.

Assistanshundarna är särskilt utbildade att utföra uppgifter utifrån de behov hundföraren har. Om föraren har diabetes kan hunden larma om blodsockernivån blir för hög eller för låg. Om föraren har epilepsi kan hunden till exempel hämta hjälp vid ett anfall. Vissa epilepsihundar kan också lära sig att känna och varna när ett anfall är på väg. Om föraren har psykisk funktionsnedsättning kan hunden ha en lugnande inverkan på sin förare.

Myndigheten för delaktighet har tidigare konstaterat att det finns en rad utmaningar kring assistanshundar, till exempel kostar det mycket att skaffa en assistanshund.

Att köpa en grundtränad hund som uppnår alla lämplighetskrav och som har genomgått den träning som föraren har beställt kostar i genomsnitt 220 000 kronor. Det innebär att det inte är möjligt för alla som behöver en assistanshund att få en.

Förare och instruktörer efterlyses

Nu önskar Myndigheten för delaktighet komma i kontakt komma med förare som har en utbildad assistanshund eller den som har en hund som hjälper ens barn. Detta för att berätta om vad som fungerar bra eller mindre bra med att ha en assistanshund.

Myndigheten söker också assistanshundinstruktörer som vill berätta om utmaningar och möjligheter i att utbilda hundar.

Syftet är att studien ska kunna ligga till grund för förslag i den konsekvensanalys som myndigheten ska genomföra under våren 2022.

Så här anmäler du dig

Vill du veta mer eller anmäla intresse kan du kontakta Lena Hallberg på Myndigheten för delaktighet senast måndag den 6 december 2021.

Om du är förare och anmäler intresse behöver du uppge namn, ålder, boendeort, mobilnummer och e-post.

Om du är instruktör uppger du också geografiskt arbetsområde och hur länge du jobbat med assistanshundar.

Om det blir för stort antal anmälningar kommer myndigheten att göra ett urval utifrån antal års erfarenhet och huvudsaklig arbetsort för att få en bredd i underlaget. Dina svar i studien kommer inte gå att identifiera.

Kontakt

E-post lena.hallberg@mfd.se 
Telefon 08-600 84 34

FAKTA

Svenska Brukshundsklubben är stödfunktion för assistanshundar i Sverige. Staten finansierar stödfunktionen för att den ska godkänna och följa upp assistanshundekipage och för att säkerställa att det i Sverige finns minst en aktör som arbetar med detta. Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att upphandla stödfunktionen och följa upp arbetet som stödfunktionen gör.

Mer om assistanshundar