Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök

Stödmaterial ska främja en aktiv fritid

Myndigheten för delaktighet har fått nytt uppdrag av regeringen att ta fram ett stödmaterial till kommuner och andra aktörer för att främja en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning.

Bakgrunden till uppdraget är en kartläggning som gjordes av myndigheten under 2019. Kartläggningen visar att barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning ibland vill göra andra aktiviteter på sin fritid än vad de har möjlighet till.

Vi ser också att fritidsutbudet i Sverige är relativt ojämlikt och utformat på ett sätt som inte passar alla. Kartläggningen visar att ofta räcker det med små åtgärder för att fler ska få en mer aktiv fritid.

Syftet med det nya uppdraget är att stötta kommuner och andra aktörer att främja en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning.

Kommuner, civilsamhället och den privata sektorn har tillsammans en viktig roll för att skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska kunna ha en värdefull fritidssysselsättning.

– Vi ser fram emot att samverka med kommuner och andra aktörer för att skapa bättre förutsättningar för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Vi ser att mycket görs redan idag på flera håll men det finns mer att göra och vi har mycket att lära av varandra. Att ha någonting att göra på fritiden skapar glädje och ger möjlighet till en gemenskap, säger Anna Dahlberg, sektionschef på Myndigheten för delaktighet.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 juni 2021.

Kartläggningen Aktiv fritid - Redovisning av ett regeringsuppdrag om att kartlägga lokala och regionala satsningar samt tillgången till fritidshjälpmedel

Se filmen Alla har rätt till en aktiv fritid