Exempel på teknik inom kultur och fritid

Digital teknik kan man använda för att öka delaktigheten i kultur och fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning.

Exempel på detta är att allt fler tv-program och filmer på bio har uppläst text för personer som har svårt att se eller läsa text. Det finns också projekt som utvecklar lösningar för att en applikation på smarta telefoner ska kunna plocka upp ett ljudspår som sänds ut via ett wifi-nät på biografen samt projekt som utvecklar en applikation för smarttelefoner för att kunna producera textade teaterföreställningar.

Det finns enklare musikspelare för att personer med funktionsnedsättning självständigt ska kunna spela upp musik. Det finns också olika spel och program där det är möjligt att digitalt befinna sig i olika miljöer eller delta digitalt i olika sammanhang. Det innebär bland annat möjligheter att digitalt ta del av kultur på distans. 

Mobila larm med GPS-funktion gör det möjligt för personer som har svårt att orientera sig att gå på promenader och leva aktivt ute. 

Läs mer: 

Kläder efter väder

Den här appen hjälper dig att välja kläder som passar vädret där du befinner dig. Appen visar vädret för de kommande åtta timmarna. Om det till exempel kommer att regna en kort stund, då visar appen att du kan behöva regnkläder. Väderprognosen hämtas från väderlekstjänsten SMHI. 

Du kan också lägga till bilder på dina egna kläder.

Senast granskad: 2017-06-16
Dela: