Senast uppdaterad:
Så gör andra föreningar
Många föreningar lyckas bra med att skapa spännande och inspirerande verksamhet där många kan delta. Här vill vi visa på olika typer av exempel på hur olika föreningar gör för att se till att fler ta del av aktiviteterna.
Känner du till fler exempel? Hör gärna av dig till oss på info@mfd.se
Inspireras av goda exempel
Share Music
Organisationen Share Music vill verka som nationellt kunskapscentrum för konstnärlig utveckling och inkludering. Föreningen anordnar konstnärlig utbildning, kurser och workshops för personer med funktionsnedsättning.
Fyrisgården
Fyrisgården i Uppsala skapar möten mellan människor och erbjuder en utvecklande fritid för alla, oavsett behov, ursprung, intresse och ålder.
Fritid för alla
Riksförbundet Attention har i Fritid för alla samlat verksamheter som arbetar för att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska kunna få en meningsfull fritid.
Fritidsbanken
Fritidsbanken finns runt om i landet och där kan man låna sport- och friluftsprylar, till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, fiskespön, fotbollsskor, stormkök och mycket mer.
Film om Fritidsbanken på Youtube:
Så här går det till när du lånar på Fritidsbanken (textad) på Youtube
Så här går det till att låna på Fritidsbanken (syntolkad) på Youtube
Senior Sports School
Senior Sports School är ett projekt som vill förbättra livskvalitet och välmående hos äldre samt skapa livslång rörelseglädje.
Senior Sports School på RF-SISU Skåne:s webbplats
Cyberhjärta
Cyberhjärta är en verksamhet som vill stimulera, främja och möjliggöra fysisk aktivitet med ny teknik för alla, oavsett rörelseförmåga.
Dansvariation
Dansvariation är ett projekt som syftar till att dansare och dansintresserade med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna utvecklas inom dans och genom att leda andra.
Alla ska se
Alla ska se erbjuder gratis aktivitetsglasögon till barn mellan 5 och 12 år. Aktivitetsglasögonen är särskilt anpassade för att klara sportaktiviteter, utelek, hopp och bus.
Alla ska se på Synsams webbplats
Idrott och tillgänglighet i Malmö
Föreningen idrott för handikappade, FIFH, arrangerar idrottsaktiviteter men påverkar också indirekt tillgängligheten i Malmö genom att arrangera tävlingar med inresande deltagare som ställer krav på exempelvis tillgängliga hotell, transporter och restauranger.
Föreningen Idrott För Handikappades webbplats
Friskis och Svettis
Friskis och Svettis erbjuder gruppträning för alla. Läs mer om deras verksamhet som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.
Funktionsvariation på Frisks och Svettis webbplats
Scouterna
Scouterna arbetar aktivt för att inkludera personer med funktionsnedsättning i sin verksamhet.
Funktionsnedsättning på webbplatsen Scoutservice
Tillgänglighetsarmband på nöjesfält
Många nöjesfält erbjuder särskilda entréer och företräde i köer för personer med funktionedsättning och deras anhöriga. Ett exempel är tillgänglighetsarmbandet på Kolmården.
Studieförbundet Vuxenskolan
Läs om Studieförbundet Vuxenskolans stora och små initiativ runt om i landet för att skapa fler fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning.
Goda exempel från Studieförbundet vuxenskolan
Svensk Orientering
Svenska orienteringsförbundet erbjuder gratis orienteringsrundor i hela Sverige för att fler ska kunna prova på orientering. Vissa checkpoints är tillgänglighetsanpassade för personer med funktionsnedsättning. De checkpoints som går att nå på hjul är märkta med en hjulsymbol.
Läs mer om tillgänglig orientering
Aktiviteter som förenar i Svenska kyrkan
Se filmen om Svenska kyrkan som aktivt arbetar för att göra sin verksamhet mer tillgänglig. De ser arbetet bland annat som ett sätt att behålla medlemmar.
Videoalternativ:
Mångfald en självklarhet för Sverok
Se filmen om spelhobbyförbundet Sverok som aktivt arbetar för att främja mångfald bland sina medlemmar och arrangemang.