Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Föreningar kan främja en aktiv fritid

Tillgängliga aktiviteter och en förening där alla känner sig inkluderade – det är bra för hela föreningen. Här finns exempel som kan inspirera och ge stöd för att skapa aktiviteter där fler kan delta.
En grupp glada barn står i en ring och lyfter händer mot himlen

Föreningar kan göra mycket

Det finns många sätt att ge fler möjlighet att delta i fritidsaktiviteter. Här hittar du inspiration och konkreta tips på vad din förening kan göra för att fler ska kunna ha en aktiv fritid.

Att ha en meningsfull fritid är viktigt för alla människor. Föreningar kan bidra till att stärka människors syn på sig själva och sina förmågor – och få dem att känna den glädje som fritidsaktiviteter ger. Genom att inkludera fler kan föreningen nå nya målgrupper och utveckla sin verksamhet.

Alla har inte samma möjligheter att ägna sig åt kultur, idrott eller friluftsliv. Personer med funktionsnedsättning kan möta många hinder, både inom och utanför en fritidsaktivitet. Det kan till exempel handla om otillgängliga lokaler eller att en ledare inte förklarar upplägget för en aktivitet tillräckligt tydligt.

Därför kan det ibland behövas särskilda insatser som gör det möjligt för alla att ha en meningsfull och aktiv fritid. I det arbetet spelar föreningar en viktig roll.

Alla har rätt till en aktiv fritid

En film om hur viktigt det är för alla att kunna ha en aktiv fritid.

Videoalternativ:

Tips på hur föreningar kan göra

Här beskrivs hur en förening kan arbeta för att fler ska kunna ta del av föreningens aktiviteter, hur föreningen kan öka tillgängligheten och hur ni kan involvera era medlemmar i arbetet.

Ta del av berättelser från personer med funktionsnedsättning som berättar om varför det är så viktigt med en aktiv fritid. Du hittar också tips på kompetensutveckling för ledare och goda exempel på föreningar som har lyckats bra med att arbeta inkluderande.

Myndigheten för delaktighet har också ett stödmaterial om hur kommuner kan främja en aktiv fritid.

Stöd för att främja en aktiv fritid