Lyon belönas för sitt arbete med tillgänglighet

I dag presenterade EU-kommissionär Marianne Thyssen resultatet av Access City Award 2018. Första pris gick till den franska staden Lyon.

- Det framstår som självklart att staden ska belönas för sitt arbete, säger Jonas Andersson, utredare på Myndigheten för delaktighet och ordförande i juryn för de svenska ansökningarna till Access City Award.

I ett pressmeddelande från EU-kommissionen framgår det att Lyon belönas för att de allmänna kommunikationerna är tillgängliga för alla och att biblioteken erbjuder läshjälpmedel, audioböcker och förstorade skärmar. Stadsförvaltningen har också en hög andel arbetstagare med funktionsnedsättningar.

- Lyon är väl värd priset. Det är en stad med en medeltida stadskärna, en linbana för att klara nivåskillnader, snabbtåg till Paris och en modern tunnelbana. Samtidigt pågår en omvandling av Lyons innerstad. I en ny stadsdel utgår man från tillgänglighet och användbarhet i byggnader och bostäder för att skapa ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, berättar Jonas Andersson.

Andra och tredje pris gick till Ljubljana, Slovenia, och Luxembourg, Luxembourg för arbetet att förbättra fysisk tillgänglighet och tillgång till arbete och transporter.

Viborg i Danmark fick ett särskilt hedersomnämnande för sitt arbete med att skapa tillgänglighet i en medeltida stadskärna.

Access City Award är en del av EU:s initiativ att skapa ett Europa utan hinder. Priset delas ut till den europeiska stad som har arbetat mest framgångsrikt för att göra staden tillgänglig för personer med funktionsnedsättning och äldre. Priset delas ut vid en årlig konferens i Bryssel som uppmärksammar den Europeiska dagen för personer med funktionsnedsättning.

Sedan starten år 2010 har Sverige vunnit två gånger (Borås 2015 och Göteborg 2014). År 2013 var Stockholm en av finalisterna. Förra året fick Skellefteå ett hedersomnämnande för sitt arbete att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning.

Tävlingen öppnar varje år i slutet av juni och pågår till mitten av september.

Publicerad: 2017-12-05
Dela: